Vilken typ av gaminglaptop behöver jag?

  • Date posted3 months ago
  • AvAv VirginiaGlobal

De senaste bärbara kraftpaketen kan göra allt, ett fantastiskt desktop gaming-system kan med sina flerkärniga processorer, den senaste Nvidia RTX 30-serien och AMD Radeon RX 6000-seriens GPU:er och snabba NVMe SSD:er. Du kan till och med hitta konfigurationer med massor av RAM och superhögupplösta skärmar ... även bärbara datorer med mekaniska tangentbord.

Bärbara speldatorer har i stort sett kringgått kiselbristen, även om det har fått tillverkarna att fokusera på avancerade erbjudanden. Det gör att mellanklass- och budgetmodeller kan vara lite mer sparsamma. Det finns åtminstone tillräckligt med modeller för att möta efterfrågan. Vad du än letar efter bör du hitta rätt speldator för dig här, eller kolla in LuminaBlog för mer information om bland annat gaming datorer som är stationära.

Vilken är den viktigaste komponenten i en gaming laptop?

När det kommer till gaming är det självklara svaret grafikkortet, men det är här det har blivit lite mer komplicerat på sistone. Eftersom GPU-prestanda nu är så starkt beroende av kylning måste du vara medveten om vilka watt ett grafikkort är begränsat till och vilken typ av fodral det passar in i.

Som vi sa ovan kommer en RTX 3080 i ett 18 mm hölje att prestera mycket långsammare än en i ett mycket större hölje med plats för kraftfullare kylning.

CPU:n på en gaming laptop

Bör jag oroa mig för vad processorn på en bärbar speldator är? Det beror verkligen på vad du vill göra med din bärbara dator. Med ett AMD Ryzen-chip med 8 kärnor och 16 trådar kan du utföra många produktiva uppgifter på språng, men ärligt talat kommer det inte att vara särskilt användbart när du spelar. Det är en av anledningarna till att Intel lanserade sina Tiger Lake H35 chips. Dessa är 8-tråds quad-core processorer, men de är klockade så högt att de levererar avancerad spelprestanda när de paras ihop med en RTX 3070.

Vilken är den bästa skärmstorleken för en gaming laptop?

Denna fråga har förmodligen den mest omedelbara inverkan på ditt val av fall. Valet av skärmstorlek dikterar i princip storleken på din bärbara dator. En 13-tums enhet kommer att vara en tunn och lätt ultrabook, medan en 17-tums panel nästan garanterar arbetsstationskvaliteter. Medans 15 tum är det den vanligaste skärmstorleken för bärbara speldatorer.

Är paneler med höga uppdateringsfrekvenser värda det för gaming laptops?

Vi älskar bildskärmar med höga uppdateringsfrekvenser, och även om du inte kan garantera att din RTX 3060 kommer att leverera 300 fps i de senaste spelen, kommer du fortfarande att se en fördel när det gäller övergripande utseende och känsla när du använder en 300Hz-skärm.

Ska jag skaffa en 4K-bildskärm till min speldator?

Nej. 4K-gaming laptops är överdrivet. De är bra för videoredigering om du arbetar med 4K-innehåll, men de är inte det bästa valet för spel. Standardupplösningen på 1080p gör att de vanligtvis långsammare mobila GPU:erna garanterar höga bildhastigheter, medan företag långsamt sätter in 1440p-paneler i sina bärbara datorer.

En 1440p-skärm erbjuder den perfekta kompromissen mellan hög upplösning och rimlig spelprestanda. Samtidigt kommer en 4K-laptop att överbelasta din GPU och anstränga dina ögon medan du kisar mot din 15-tumsskärm.

Var är gaming laptopsen med AMD-grafikkort?

Din gissning är lika bra som vår. Några gaming datorer erbjöd RX 5000-seriens kort, men de var tunna på marken. AMD har dock lovat att RX 6000, Big Navi mobila GPU:er kommer att vara på väg till gaming laptops under första halvåret i år, men hittills har vi inte sett dem i labbet.

Vilket märke är bäst för gaming laptops?

De bästa märkena för gaming laptops inkluderar Razer, Alienware, MSI, Asus och Acer. Det finns dock ett antal företag som alla konkurrerar om titeln, allt från budgetorienterade utvecklare till avancerade industrier. Att hitta det bästa märket för speldatorer beror på hur mycket du är villig att betala och hur mycket du värdesätter extrafunktioner som mekaniska tangentbord och RGB-belysning i ditt fall. Alienware, till exempel, gör några otroliga enheter med dessa funktioner, men till en avsevärd premium – medan Acers enheter är mer konservativt byggda, men till ett lägre pris. Du kan också kolla nätbutiker för andra tillbehör som gaming headset och gaming mus och glöm inte att du nog kommer kunna göra din gaming setup helt perfekt oberoende om du är ute efter en billig gaming dator.

Mer Nätbutiker