Allt du behöver veta om gamingkonsoler

  • Date posted3 months ago
  • AvAv VirginiaGlobal

I dagens uppkopplade värld utökar gaming konsoler definitionen av vad en modern underhållningsenhet kan vara. De kan strömma innehåll från HBO Max, Netflix och Spotify, spela Ultra HD Blu-ray-skivor. LuminaBlog kan hjälpa dig att bestämma vilken konsol som passar dina behov bäst.

Vad bör du veta om gaming konsoler?

Vad är en gaming konsol? I grund och botten är en videospelskonsol en enhet som ansluts till din TV och låter dig spela spel med en handkontroll. Konceptet har utvecklats mycket under det senaste decenniet. Konsoler erbjuder nu andra underhållningsalternativ som strömmande ljud och video. De har också blivit mer sociala, vilket gör att du kan spela online med dina vänner och spela in och dela spelmaterial.

Vilka konsoler finns tillgängliga? De senaste konsolerna på marknaden är Microsoft Xbox Series X och Series S (tänk på dem som syskon; vi kommer att förklara mer nedan), Sony PlayStation 5 och Nintendo Switch. Xbox One och PS4 från 2013 finns fortfarande tillgängliga i butik (om än i begränsade mängder), men anses inte längre vara aktuella.

Vem köper du gaming konsolen till?

Även om många spel finns tillgängliga i nätbutiker för flera plattformar, definieras en gaming konsol till stor del av sina exklusiva spel. Om du till exempel vill spela "Mario" behöver du en Nintendo-konsol, och om du vill spela "Halo" behöver du en Microsoft-konsol (eller en gaming konsol-PC). Vissa konsoler erbjuder också mer robusta A/V-möjligheter än andra. Så kom ihåg att om filmer och tv är viktiga för den personen du handlar till. Om du ska köpa en konsol kan du vända dig till Maxgaming men om du däremot är ute efter en gaming pc kan du kolla in Elgigantens utbud.

Enbart konsoler är inte mycket värda; du kommer att behöva spendera mer pengar för att få ut det mesta av dem. Först måste du förstås köpa spel som har blivit allt dyrare med de senaste konsolerna.

Microsoft Xbox Series X spelkonsol

Xbox Series X släpptes hösten 2020 och är uppföljaren till 2013 års Xbox One. I kartongen hittar du själva konsolen, en HDMI-kabel och en trådlös handkontroll. Microsoft gör också en speciell AV-fjärrkontroll som känns mer naturlig när man tittar på filmer och tv-program.

Xbox Series X är en kraftfull konsol som spelar spel i upp till 4K-upplösning och en uppdateringshastighet på upp till 120 bilder per sekund. Det betyder att spelet kommer att se dubbelt så flytande och smidigt ut som spel som körs med den tidigare standarden på 60 bilder per sekund. Den stöder även HDR-teknik (High Dynamic Range) för både spel och filmer, vilket ger mer detaljerade bilder.

Series X stöder också en mängd olika underhållningsalternativ. Den integrerade hårddisken kan spela 4K Ultra HD Blu-ray-skivor och har ett gediget urval av streaming-underhållningsappar, som Disney+, Netflix och Spotify.

För att få ut det mesta av din Xbox One X kan du para ihop den med en prenumerationstjänst som heter Xbox GamePass. Den här tjänsten ger dig tillgång till ett Netflix-liknande bibliotek med populära spel som du kan spela så länge ditt abonnemang är aktivt. För ytterligare 5 $ i månaden kan du också spela GamePass-spel på din PC och mobila enhet.

Xbox Series X är också kompatibel med ett brett utbud av äldre spel utvecklade för Xbox One, Xbox 360 och de ursprungliga Xbox-spelkonsolerna, ofta med förbättringar som högre upplösningar och snabbare laddningstider. Microsofts webbplats ger mer information om vilka spel som är kompatibla och vilka förbättringar som är tillgängliga.

Microsoft Xbox Series S spelkonsol

Xbox Series S, som lanserades hösten 2020 tillsammans med Series X, riktar sig till konsumenter som vill ha tillgång till hela Xbox-spelbiblioteket och multimediainnehåll till ett lägre pris. Vad ger du upp i gengäld för det priset? Series S har ingen inbyggd Blu-ray-enhet, vilket innebär att du inte kan spela spel eller filmer på disk. Ladda istället ner spel från konsolens App Store. Spelen kan vara flera gigabyte stora, så du behöver en snabb bredbandsanslutning.

Series S är också något mindre kraftfull än Series X och är optimerad för 1080p-spel, inte 4K-spel. Av denna anledning är den bäst lämpad för en äldre, icke-4K-kompatibel TV.

Sony PlayStation 5 spelkonsol

PlayStation 5 släpptes hösten 2020 och är Sonys senaste generation av konsoler. Den finns i två olika modeller: standardmodellen som inkluderar en inbyggd 4K Blu-ray-enhet och en Digital Edition som inte har någon enhet. Spel för Digital Edition kan köpas via Sonys App Store. Dessa två versioner är i övrigt identiska och skiljer sig inte åt i kraft eller prestanda.

I kartongen medföljer själva konsolen, en HDMI-kabel och en trådlös handkontroll som heter DualSense. De trådlösa kontrollerna finns tillgängliga separat i en mängd olika färger. En fjärrkontroll som du kan använda när du tittar på filmer och TV-program finns också.

PS5 kan spela spel med upp till 4K-upplösning med 120 bilder per sekund och stöder HDR för spel och filmer. Den kan också spela de flesta PS4-spel, i vissa fall med förbättringar som högre upplösningar, jämnare bildhastigheter och snabbare laddningstider.

Precis som Xbox har PS5 ett gediget bibliotek med underhållningsappar som du kan ladda ner, inklusive de vanliga favoriterna som HBO Max, Netflix och Spotify.

PlayStation Plus är namnet på Sonys onlinetjänst som låser upp flerspelarspel online. Det kostar $60 för ett 12-månaders abonnemang, vilket även inkluderar tillgång till en handfull gratisspel i månaden som du kan behålla så länge du behåller prenumerationen. Företaget erbjuder för närvarande inte en GamePass-liknande (eller Netflix-liknande) tjänst som låter dig ladda ner spel för en månadsavgift.

Nintendo Switch spelkonsol

Nintendo Switch släpptes under våren 2017. Två modeller av konsolen är för närvarande tillgängliga, med en tredje planerad att släppas i oktober.

Switchen är standardversionen av konsolen och kan användas portabelt och kopplas till en HDTV. Den har en 6,2 tums LCD-skärm. En HDMI-kabel och en dockningsstation, båda används för att ansluta till din TV, ingår.

Switch Lite kan endast användas ensam; den kan inte anslutas till en HDTV. Den finns i en mängd olika färger och har en 5,5-tums LCD-skärm.

I oktober är Switch OLED-modellen planerad att lanseras och kommer att fungera på samma sätt som standardversionen, förutom att den får en OLED-skärm av högre kvalitet. Som vi vet från TV-apparater ger OLED-skärmar djupare svarta färger och har ett högre kontrastförhållande än LCD-skärmar. Prestandamässigt är det ingen skillnad mellan standardmodellen och OLED-modellen.

Switchen har två typer av kontroller: Joy-Cons och Pro Controller.

Joy-Cons ansluts till höger och vänster sida av själva den bärbara switchen och kan hållas i handen medan switchen är ansluten till en TV. Ett enda par Joy-Cons ingår i switchen.

Pro Controller är en mer traditionell trådlös handkontroll som liknar kontrollerna på Xbox och PS5. Den är också större än Joy-Cons, vilket gör den bekvämare att använda för spelare med större händer.

Switchen är kanske bäst att tänka på som en gaming konsol med tillgång till ett mycket mindre bibliotek av streamingappar än Xbox eller PS5. Det finns inga appar för populära tjänster som Netflix, Disney + eller HBO Max, men det finns appar för YouTube och Hulu.

Nintendo erbjuder också en onlinetjänst som heter Nintendo Switch Online som låser upp spel för flera spelare och ger tillgång till ett bibliotek med äldre spel från konsoler som NES och Super NES för 5 USD per spel/månad.

Fjärr gaming konsol

Remote Play innebär att du kan spela spel installerade på din konsol på en mobil enhet, som en smartphone eller surfplatta, istället för på din TV. Detta kan vara praktiskt om någon gör anspråk på TV:n och du fortfarande vill spela, eller om du bara vill sitta någon annanstans än din soffa. Remote Play använder ditt WiFi-hemnätverk.

Både Xbox Series X/S och PS5 stöder fjärrspel via en app på din mobila enhet. Du ansluter sedan den trådlösa handkontrollen till den mobila enheten för att styra spelet.

Eftersom Switch är ett bärbart system kan den spelas "fjärr" utan extra programvara.

Gaming mus

Oavsett vilket spel du spelar behöver du en bra gaming mus i ditt gaming rum. Detta gaming tillbehör från PC kommer definitivt att förbättra din spelprestanda exponentiellt oberoende om du spelar nu som då eller håller på med esport. En trådlös gamingmus erbjuder många fler funktioner än en vanlig mus. Saker som vibrationer, snabba klick eller anpassning är det som ger dig fördelen i konkurrenskraftigt onlinespel.

En högkvalitativ mus bör inte vara utan en fantastisk musmatta. En stor musmatta säkerställer smidiga musrörelser och ger gott om utrymme för specifika handlingar.

Gaming tangentbord

Ett annat måste för ditt gaming set är ett högkvalitativt gaming tangentbord. Både gamingmusen och gamingtangentbordet ligger i samma prisklass, vilket är en bra investering.

Högkvalitativa tangentbord har många spelförbättrande element. Förutom den coola belysningen bakom tangenterna ger de snabbare tangenttryckningar, mer personalisering och förbättrad hållbarhet.

Om du spenderar långa timmar på din PC under dagen är det bäst att även inkludera ett ergonomiskt tillskott, som ett handledsstöd, för att hjälpa dig undvika skador eller trötthet.

Gaming Headset

Detta tillbehör är definitivt det bästa sättet att förbättra dina spelfärdigheter. Till exempel, när du spelar Battle Royale-spel, var medveten om din omgivning. Det är här ett gaming headset kommer till användning.

Du kan höra dina fiender från alla håll de kommer ifrån. Dessutom är de flesta gaming headset utrustade med en mikrofon så att du kan kommunicera med dina lagkamrater i multiplayer-spel.

Se till att köpa ett gaming headset som är bekvämt, att spela i timmar kan orsaka obehag i öronen.

Två gaming skärmar

Konkurrenskraftigt spel kräver mycket multitasking, så dubbla skärmar är en viktig inställning för spel och för hela ditt gaming kit. Det låter dig också förbättra ditt FOV (Field of View) och ger dig en bredare betraktningsvinkel.

Det finns också böjda gaming skärmar, men de flesta av dem är inte kompatibla med alla spel, så de andra delarna av skärmen är värdelösa.

Det är bäst att sätta upp en dubbel bildskärm på ett gaming bord och använda två skärmar. De är den perfekta kombinationen av storlek och uppdateringsfrekvens som gör stor skillnad när du spelar!

Gaming stol

Om du spenderar många timmar på att spela tv-spel behöver du definitivt en bekväm gaming stol. Detta är en av de bästa investeringarna för dig eftersom att spela i en obekväm position varje dag kan allvarligt påverka din hälsa.

Gaming stolar främjar bättre hållning, förbättrar blodcirkulationen i alla delar av din kropp och förhindrar nackproblem. Försök att köpa en rullande stol med ergonomiska egenskaper, för din hälsa är det viktigaste att tänka på.

Denna Courgar Armor Pro spelstol är en fantastisk stol som låter dig ha långa spelsessioner med perfekt komfort. Priset är verkligen överkomligt med tanke på funktionerna den erbjuder.

Gaming glasögon

Vissa människor vet inte att datorskärmar avger blått ljus, vilket orsakar ansträngda ögon. Det är därför dina ögon känns trötta och vattniga efter en lång spelsession. Detta kan leda till allvarligare hälsoproblem och orsaka synproblem.

Det bästa sättet att blockera det blå ljuset som skadar dina ögon är att bära skyddsglasögon. Vissa väljer ett blåljusfilter på sin dator, men den här funktionen kommer på bekostnad av grafik. Spelglasögon förbättrar den övergripande spelupplevelsen samtidigt som de skyddar dina ögon.

Gaming mikrofon

Ingen spelinstallation är verkligen 100% komplett utan en dedikerad mikrofon. Speciellt om du är en streamer.

Om du planerar att streama är det nu dags att köpa en anständig mikrofon. Du bör leta efter en mikrofon som marknadsförs specifikt för streaming. Det finns några bra erbjudanden där ute just nu.

Den bästa typen av mikrofon för streaming är en kondensatormikrofon. En kondensatormikrofon som FIFINE K669B skulle vara idealisk.

PC rengöringsmedel

Håll din Gaming PC ren. Det blir svalare och håller längre! Det är superlätt att hålla en dator ren. Du behöver inte ens röra den om du inte har fingeravtryck eller fläckar på fodralet. Det bästa sättet att ta bort damm från din dator är att använda en tryckluftstank.

Mer Nätbutiker